- Za testo v kozici segrejemo mleko (mlačno, ne prevroče). Dodajte med (ali sladkor), kvas in sol ter dobro premešajte, dokler se kvas popolnoma ne raztopi.
- V veliki skledi z mešalnikom za nekaj minut zmešajte moko s cimetom, vanilijo, mešanico kvasa in maslom do gladkega. Zdaj je testo razmeroma mehko, a tako mora biti. Na koncu testo na pomokani delovni površini še enkrat pregnetemo z rokami.
- Pokrijemo s krpo in pustimo testo vzhajati na toplem približno 1 uro.
- Testo razdelite na 8 kosov. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v majhne pravokotnike (približno 15 x 25 cm).
- Po pravokotnikih namažite po 1 žlico lešnikove kreme s kakavom. Potresemo z nekaj grobo sesekljanimi lešniki. Majhne pravokotnike po daljši strani zvijte, z ostrim nožem po dolžini prerežite zvitke. Polovici testa obrnemo z nadevom navzgor, stisnemo skupaj na enem koncu in zavijemo enega okoli drugega. Oba konca zvitih svaljkov zapognemo skupaj in venčke polagamo na dva pekača, obložena s papirjem za peko.
- Venčke pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
- Pečico segrejte na 180°C. Mleko zmešamo z rumenjakom in s tem namažemo venčke. Ponovno potresemo z nekaj lešniki.
- Pečemo v pečici 15 minut do zlato rjave barve. Pustite, da se ohladi in po želji posujte s sladkorjem v prahu.
- Če želite venčke podariti, jih okrasite z lepo pentljo in voščilnico.
Nasvet!
Nadev lahko popestrite tudi s sveže naribano bio pomarančno lupinico.
Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com