Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Venčki z lešnikovo kremo s kakavom

Venčki z lešnikovo kremo s kakavom

Sestavine (za 8 majhnih venčkov):

Za testo:

  • 500 g moke
  • ščepec sol
  • 25 g svežega kvasa
  • 300 ml mleka
  • 50 g medu ali trsnega sladkorja
  • 60 g zmehčanega masla
  • ½ žličke cimeta
  • 1/3 žličke vanilije

 

Za nadev:

  • ½ kozarca Bonne Maman lešnikove kreme s kakavom

 

Za okrasitev

  • 1-2 žlici mleka
  • 1 rumenjak
  • 200 g lešnikov, grobo sesekljanih

priprava

  1. Za testo v kozici segrejemo mleko (mlačno, ne prevroče). Dodajte med (ali sladkor), kvas in sol ter dobro premešajte, dokler se kvas popolnoma ne raztopi.
  2. V veliki skledi z mešalnikom za nekaj minut zmešajte moko s cimetom, vanilijo, mešanico kvasa in maslom do gladkega. Zdaj je testo razmeroma mehko, a tako mora biti. Na koncu testo na pomokani delovni površini še enkrat pregnetemo z rokami.
  3. Pokrijemo s krpo in pustimo testo vzhajati na toplem približno 1 uro.
  4. Testo razdelite na 8 kosov. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v majhne pravokotnike (približno 15 x 25 cm).
  5. Po pravokotnikih namažite po 1 žlico lešnikove kreme s kakavom. Potresemo z nekaj grobo sesekljanimi lešniki. Majhne pravokotnike po daljši strani zvijte, z ostrim nožem po dolžini prerežite zvitke. Polovici testa obrnemo z nadevom navzgor, stisnemo skupaj na enem koncu in zavijemo enega okoli drugega. Oba konca zvitih svaljkov zapognemo skupaj in venčke polagamo na dva pekača, obložena s papirjem za peko.
  6. Venčke pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
  7. Pečico segrejte na 180°C. Mleko zmešamo z rumenjakom in s tem namažemo venčke. Ponovno potresemo z nekaj lešniki.
  8. Pečemo v pečici 15 minut do zlato rjave barve. Pustite, da se ohladi in po želji posujte s sladkorjem v prahu.
  9. Če želite venčke podariti, jih okrasite z lepo pentljo in voščilnico.

 

Nasvet!

Nadev lahko popestrite tudi s sveže naribano bio pomarančno lupinico.

 

Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com