Iščete kaj zelo posebnega?
Polžki z lešnikovim namazom in hruškami
sestavine
Za testo
- 400 g lahke pirine moke
- 100 g polnozrnate pirine moke
- 250 g kuhanega ohlajenega krompirja (mokastega, fino pretlačenega)
- 50 g rjavega sladkorja
- 1/3 čajne žličke mlete vanilije
- 1 dober ščepec soli
- 1/2 kocke svežega kvasa
- 250 ml mlačnega mleka
- 80 g zmehčanega masla
Za nadev
Za glazuro
- 100 g sladkorja v prahu
- 1-2 žlici javorjevega sirupa
- 2 žlici mleka
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/4 čajne žličke mlete vanilije
priprava
Testo:
- Vse sestavine za testo zmešajte v veliki skledi in pregnetite v mehko testo (približno 10 minut s kuhinjskim robotom ali 15 minut ročno).
- Pokrijte in pustite vzhajati 60–75 minut, dokler se ne podvoji.
Nadev in peka:
- Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini na približno 50 × 40 cm.
- Premažite z lešnikovo kremo s kakavom
- Kocke hrušk enakomerno potresite po testu.
- Testo tesno zvijte po daljši strani in narežite na 12–14 kosov.
- Velik okrogel pekač (premera 32 cm) namažite z maslom ali obložite s peki papirjem.
- Polže položite v testo, med njimi pustite nekaj prostora, in pustite vzhajati še 30 minut
- Polže premažite s stepenim jajcem in malo mleka.
- Pečico segrejte na 180 °C (zgoraj/spodaj).
- Pecite 30–35 minut, da postanejo zlato rjavi.
Glazura:
- Z metlico stepamo sladkor v prahu, javorjev sirup, mleko, vanilijo in cimet, dokler zmes ni gladka.
- Prelijemo čez še tople polžke.
Recept: Lena Fuchs