Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Marelična marmelada

Marelična marmelada

sestavine

  • 850 g marelic
  • 920 g sladkorja
  • 10 g limoninega soka (cca. 2 žlički)

priprava

Preden začnete:
Za zagotovitev dobrega shranjevanja dobro očistite kozarce in pokrovčke. Nato potopite pokrove in kozarve v posodo, napolnjeno z vročo vodo, in vse skupaj pustite vreti med 5 in 15 minutami. Nato jih obrnjene navzdol posušite na čisti krpi. Lahko jih tudi operete v pomivalnem stroju!
Priprava:
 Izberite 850 g lepih marelic, popolnoma zrelih in ne preveč poškodovanih, ki dajejo prednost sadju, ki raste v vaši bližini. Uporabite lahko tudi sadje, ki je bolj zrelo, a potem boste morali zmanjšati sladkor in bo vaša marmelada bolj tekoča.
Operite cele marelice, nato jim odstranite peclje in koščice. Sadje narežite
Sadje dajte v večjo posodo in začnite kuhati na zmernem ognju ter redno mešajte. Pripravite približno 200 ml vode, ki jo boste dodajali, ko bo voda izparela. Namig: lahko uporabite poparjeno vodo (s sivko, rožmarinom itd.), da bo vaša marmelada še bolj okusna! Zelo dobro deluje tudi z jasminovim čajem.
Pustite pol ure, da se sadje zmehča. Če imate raje marmelado brez koščkov, lahko svoj pripravek zmiksate
Znižajte ogenj, počasi dodajte ob rednem mešanju 920 g sladkorja. Ko je sladkor dobro vmešan, kuhajte približno 15 minut na močnem ognju (nizko vrenje) in redno mešajte, da se vaša marmelada med tem kuhanjem ne prime dna posode. Namig: da preverimo, ali bo marmelada želirala, kanemo kapljico na krožnik, ki smo ga predhodno postavili v hladilnik, in ga nagnemo: če kapljica zdrsne, marmelada ni dovolj kuhana. Če zmrzne, je pripravljena!
Na koncu kuhanja dodamo dve žlici limoninega soka (za pospešitev konzerviranja in izboljšanje okusa sadja!) in pustimo vreti nekaj sekund. Lahko odstranite peno, ki nastane na površini.
Z zajemalko takoj vlijemo marmelado v kozarce in jih napolnimo do vrha. Zaprite z ustreznimi pokrovi in kozarce obrnite narobe na krpo, da dosežete avtopasterizacijo.
Pustite, da se kozarci ohladijo, preden jih označite.
Nato lahko svoje marmelade nekaj mesecev hranite na hladnem in suhem mestu. Marelično marmelado po odprtju hranite v hladilniku in jo hitro porabite.