Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Karamelne jabolčne cimetove krof tortice

Karamelne jabolčne cimetove krof tortice

sestavine

Sestavine za krofe:
1 kg moke primerne za kvašeno testo
1 kocka kvasa
120 g sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
570 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 rumenjakov

250 g drobnega kristalnega sladkorja

1-2 žlici cimeta

 

Sestavine za nadev cca 15-20 krofov:
200-250 ml fine jabolčne čežane (kupljene ali domače)
600 ml sladke smetane
2 čajni žlički vanilijeve paste
2 žlici sladkorja v prahu
opcijsko vrečka želatine fix, če bodo krofi stali in želite bolj čvrsto kremo za brizganje
kozarček Bonne Maman karamele

priprava

Najprej pripravimo kremo. Sladko smetano stepamo do točke da postane mehka in se cofki ob dvigu mešalk zavihajo nazaj. Takrat med rednim hitrim mešanje vmešamo želatino fix, če smo se zanjo odločili. Dodamo sladkor v prahu, vanilijevo pasto in vse skupaj zmešamo v čvrsto kremo. Kremo položimo v hladilnik za čas priprave krofov.

Kristalni sladkor zmešamo s cimetom.

Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in vsako polovico zvaljamo na debelino slabih 2 centimetrov. Iz testa izrežemo kroge in v njih izrežemo manjše kroge. Izrezane krofe in krogce pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (5/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi. Če imate termometer olje segrejte na temperaturo 160 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 2 minuti, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko. Temperaturo olja večkrat zmerite. Če olje preveč cvrči in je temperatura nad 160 stopinj, temperaturo malce zmanjšate in obratno.

Ko so krofi pečeni, jih obrnite v olju da je olje tudi na zgornji površini, in jih takoj vroče in ”mokre” od olja povaljate po cimetovem sladkorju. Ohladimo.

Ohlajene razpolovimo. Na spodnji del krofa namažemo fino jabolčno čežano. Nabrizgamo smetanovo kremo. Zgornji del krofa položimo čez in premažemo s karamelo. Poljubno okrasimo s sladkorčki.

 

Recept by Anina kuhinja