Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Jagodni cruffini z marmelado iz vrtnih in gozdnih jagod Bonne Maman

Jagodni cruffini z marmelado iz vrtnih in gozdnih jagod Bonne Maman

sestavine

Za masleno kvašeno testo
1/2 kocke kvasa
200 ml mleka
2 jajci
80 g finega surovega trsnega sladkorja
1/2 čajne žličke mlete vanilje
1 ščepec soli
500 g pirine moke
170–190 g hladnega masla, narezanega na tanke rezine

Za nadev
1/2 kozarčka marmelade iz vrtnih in gozdnih jagod Bonne Maman

Za serviranje
kremasti navadni jogurt
sveže jagode
nekaj dodatne marmelade

priprava

Masleno kvašeno testo

  • Kvas zdrobite v skledo. Mleko rahlo segrejte in ga zmešajte s kvasom, dokler se ta ne raztopi. Zmešajte vse ostale sestavine za testo (razen masla!!!) in ga dobro zgnetite s kuhinjskim robotom. Po potrebi dodajte nekoliko moke.
  • Testo položite na rahlo pomokano delovno površino in znova zgnetite z rokami, dokler testo ni lepo gladko.
  • Pokrijte in pustite testo vzhajati približno 1 uro.
  • Testo razvaljajte v pravokotnik (približno 30 × 40 cm) na rahlo pomokani delovni površini. Polovico testa obložite z na rezine narezanim hladnim maslom.
  • Nanj preložite drugo polovico testa (čez maslo) in skupaj stisnite robove. Zdaj testo spet razvaljajte v pravokotnik. Preložite z ozke strani do sredine, nato pa z druge strani preložite testo – zdaj smo naredili prvi sloj.
  • Testo zavijte v folijo za živila in ga postavite v hladilnik za 20 minut.
  • Nato testo spet razvaljajte v pravokotnik in obe ozki strani preložite proti sredini, tako da se srečajo robovi. Polovico testa nato spet preložite – zdaj smo dobili dvojni sloj. S prelaganjem nastane veliko slojev, zaradi katerih je masleno kvašeno testo rahlo, zračno in masleno. Testo ponovno zavijte v folijo in postavite za 20 minut v hladilnik.

Oblikovanje cruffinov

  • Namastite 12 vdolbinic pekača za mafine z maslom in predhodno segrejte pečico na 180 °C vročega zraka.
  • Masleno kvašeno testo razvaljajte v pravokotnik približno 30 × 20 cm na rahlo pomokani delovni površini.
  • Po vrhu enakomerno razporedite marmelado iz vrtnih in gozdnih jagod.
  • Z dolge strani zavijte v zvitek in ga nato nekoliko potlačite. Z ostrim nožem odrežite približno 1 do 1,5 cm debele rezine.
  • Vedno položite 2 rezini navzkrižno eno čez drugo in ju nato rahlo zasukajte.
  • Položite s koncem navzdol v vdolbine pekača za mafine. Cruffine pokrijte s krpo in pustite vzhajati pri sobni temperaturi 30 minut.
  • Nato pecite cruffine v vroči pečici 25 minut do zlato rjave barve. Vzemite jih iz pečice in pekača za mafine. Preden se jih lotite, jih pustite, da se nekoliko ohladijo.

Cruffine lahko po želji posujete z nekoliko sladkorja v prahu. Poleg cruffinov radi jemo kremast naravni jogurt, še več marmelade iz vrtnih in gozdnih jagod ter seveda sveže jagode.

Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com