Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Focaccia z dušenim figovim džemom in čebulo

Focaccia z dušenim figovim džemom in čebulo

Sestavine (za 1 pladenj):

Za testo:

  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 300 ml mlačne vode
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička soli
  • 500-550 g svetle pirine moke
  • nekaj oljčnega olja za poškropit
  • nekaj grobo mlete soli za posip

 

Za praženo čebulo:

  • 4 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice figovega džema Bonne Maman
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • nekaj drobno sesekljanega svežega timijana ali rožmarina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper

 

Za nadev:

  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 4-5 svežih fig
  • 200 g svežega kozjega sira
  • 100 g kremnega sira
  • 1 bio limona, lupinica
  • sol in poper
  • nekaj sveže bazilike

priprava

Priprava:

  1. Za testo: Kvas zmešajte z vodo v veliki skledi za mešanje, da se raztopi. Vmešajte olivno olje, med in sol. Dodamo moko in zgnetemo gladko testo. Pokrijte in pustite, da testo vzhaja približno 40 minut.
  2. Narežemo čebulo na trakove in drobno sesekljamo stroke česna. Prepražimo v ponvi z olivnim oljem. Dodamo figov džem in pustimo, da karamelizira. Deglazirajte z balzamičnim kisom in pustite vreti približno 5 minut. Začinimo s timijanom ali rožmarinom, solimo in popramo. Pustite, da se nekoliko ohladi.
  3. Češnjeve paradižnike razpolovite. Pečico segrejte na vroč zrak 180°C. Pekač premažite z oljčnim oljem in potresite z malo grobe soli.
  4. Vzhajano testo položimo na naoljen pekač, testo z rokami razporedimo po pladenju in nanj položimo dušeno čebulo. Čebulno mešanico s prsti rahlo vtisnite v testo. Potresemo s prepolovljenimi češnjevimi paradižniki, pokapamo z malo olivnega olja in po želji ponovno začinimo z grobo solijo.
  5. Focaccio pečemo v vroči pečici 25-30 minut do zlato rjave barve.

 

Za nadev iz kozje kreme

  1. Zmešajte kozji kremni sir in kremni sir z malo limonine lupine, soljo in poprom do gladkega. Dajte na vasko kocko fokače malo kreme.
  2. Po vrhu posujte s svežimi figami, paradižnikom in baziliko.

 

Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com