Priprava:
- Za testo: Kvas zmešajte z vodo v veliki skledi za mešanje, da se raztopi. Vmešajte olivno olje, med in sol. Dodamo moko in zgnetemo gladko testo. Pokrijte in pustite, da testo vzhaja približno 40 minut.
- Narežemo čebulo na trakove in drobno sesekljamo stroke česna. Prepražimo v ponvi z olivnim oljem. Dodamo figov džem in pustimo, da karamelizira. Deglazirajte z balzamičnim kisom in pustite vreti približno 5 minut. Začinimo s timijanom ali rožmarinom, solimo in popramo. Pustite, da se nekoliko ohladi.
- Češnjeve paradižnike razpolovite. Pečico segrejte na vroč zrak 180°C. Pekač premažite z oljčnim oljem in potresite z malo grobe soli.
- Vzhajano testo položimo na naoljen pekač, testo z rokami razporedimo po pladenju in nanj položimo dušeno čebulo. Čebulno mešanico s prsti rahlo vtisnite v testo. Potresemo s prepolovljenimi češnjevimi paradižniki, pokapamo z malo olivnega olja in po želji ponovno začinimo z grobo solijo.
- Focaccio pečemo v vroči pečici 25-30 minut do zlato rjave barve.
Za nadev iz kozje kreme
- Zmešajte kozji kremni sir in kremni sir z malo limonine lupine, soljo in poprom do gladkega. Dajte na vasko kocko fokače malo kreme.
- Po vrhu posujte s svežimi figami, paradižnikom in baziliko.
Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com