Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Domača pomarančna marmelada

Domača pomarančna marmelada

sestavine

  • 5 lepih pomaranč
  • 980 g sladkorja (opomba: ker so pomaranče bogate s pektinom, ni potrebe po uporabi “posebnega” sladkorja)
  • 2 žlici limoninega soka (cca. 50 g)
  • 4 pokrovčki za kozarce Bonne Maman
  • 4 kozarci Bonne Maman  370 g
  • velika posoda
  • nož
  • tehtnica
  • krožnik
  • cedilka

priprava

Preden začnete: Za dobro shranjevanje dobro očistite kozarce in pokrovčke.

 

Izberite 5 čudovitih zrelih pomaranč, dajte prednost sadju, ki raste v vaši bližini. Po okusu lahko izberete sladke ali grenke pomaranče, raje pa izberite ekološke, saj bomo uporabili lupino (sicer jih boste morali prej dobro oprati).

Olupite pomaranče (ne pozabite odstraniti belega dela med lupino in mesom, da se izognete grenkobi) in nato lupino narežite na tanke trakove ali koščke po svojih željah. Sadje prihranite za preostali del recepta.

Odtehtajte 110 g narezane lupine in jo dajte v ponev. Zalijemo s 650g vode in začnemo kuhati na zmernem ognju, ki ga postopoma stopnjujemo, dokler ne zavre.

Pustite vreti 60 minut in redno mešajte. Kuhamo toliko časa, da se olupki zmehčajo in odvečna voda izhlapi.

Medtem pripravimo pomarančni pire: sadje prerežemo in odstranimo osrednji del ter pečke. Zmešajte rezine in pire pretlačite skozi fino mrežasto cedilo.

Odtehtajte 590 g tega pireja, ki ga dodajte lupinav v posodi, ko so dovolj mehki. Med rednim mešanjem zavremo, da se ne prime. (Nasvet: če vam ostane kaj pireja, ga lahko zamrznete za prihodnje marmelade ali smutije)

Ogenj zmanjšamo, nato pa počasi dodajamo 980 g sladkorja. Kuhajte približno 30 minut na močnem ognju (nizko vrenje).

Na koncu kuhanja dodajte 2 žlici limoninega soka. Kuhanje je končano, ko olupki postanejo bolj prosojni in se enakomerno porazdelijo po zmesi.

Na koncu kuhanja odstavimo z ognja, odstranimo peno, ki se dela na površini.

Takoj vlijemo v kozarce in jih napolnimo čim bolj polno. Zaprite z ustreznimi pokrovi in kozarce obrnite narobe na krpo, da dosežete “samopasterizacijo”.

Pustite, da se kozarci ohladijo, preden jih označite. Nato lahko svoje marmelade nekaj mesecev hranite na hladnem in suhem mestu.

Marmelado po odprtju hranite v hladilniku in jo porabite v naslednjem mesecu.