Pripomočki:
Da se vaša marmelada dobro ohrani, je pomembno, da kozarce in pokrovčke temeljito očistite. Preprosto namočite
pokrove in kozarce v ponev z vodo in pustite vreti 5 do 15 minut. Potem posušite obrnjene na čisti krpi.
Lahko jih tudi operete v pomivalnem stroju!
Izberite 950 g lepih, zrelih, nepoškodovanih češenj. Izberite sadje, pridelano blizu doma in v sezoni – okusnejše bo!
Češnje v loncu razpolovite in izkoščičite.
Sadje dajte v veliko ponev in začnite kuhati na zmernem ognju, ob rednem mešanju z leseno lopatico. Ko se sadje stopi, zmanjšajte ogenj.
Dodajte sladkor, redno mešamo in ohranjamo srednjo temperaturo. Pustite stati 1 uro.
Namig: lahko naredite manj sladko marmelado, če odstranite približno 200 g sladkorja, vendar bo rok uporabnosti
krajši!
Ko je sladkor dobro vmešan, kuhajte na močnem ognju približno 50 minut (rahlo vrenje), ob rednem mešanju. Redno dodajajte 200 g vode, da se marmelada ne prime na dno lonca.
Kuhanje se konča, ko sadje postane bolj “prosojno” in se enakomerno porazdeli
Namig: da preverite, ali bo marmelada želirala, kanite kapljico na krožnik, ki ste ga predhodno postavili v hladilnik in ga nagnite: če kapljica zdrsne, je marmelada premalo kuhana. Če strdi, je pripravljena!
Ob koncu kuhanja dodajte žličko limoninega soka (za lažje ohranjanje marmelade in izrazite okus sadja!) in pustite vreti nekaj sekund. Odstranite z ognja, da odstranite peno, ki nastaja na površini.
Z zajemalko džem takoj vlijemo v kozarce in jih napolnimo do roba. Zaprite z ustreznim pokrovom in obrnite kozarce na glavo na kuhinjsko krpo.
Pustite, da se kozarci ohladijo, preden jih označite. Nato lahko svoje marmelade nekaj časa hranite na hladnem in suhem prostoru. Po odprtju marmelado hranite v hladilniku in porabite v enem mesecu.