Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Božičen jabolčno-karamelni kolač

Božičen jabolčno-karamelni kolač

sestavine

  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/3 žličke burbonske vanilije, mlete
  • 1 ščepec soli
  • 3 jajca
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 350 g jabolčne čežane
  • 150 ml olja, npr. sončnično ali koruzno olje
  • 1 jabolko
  • 2-3 žlice karamele Bonne Maman
  • nekaj masla + drobtine za model

 

Za glazuro:

priprava

  1. Model dobro namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Pečico segrejte na vroč zrak 165°C.
  2. Moko zmešamo s pecilnim praškom, cimetom, vanilijo in soljo.
  3. Jajca stepite s sladkorjem v kuhinjskem robotu, dokler niso svetla in kremasta – to traja približno 5-7 minut.
  4. Počasi vmešajte jabolčno čežano in olje.
  5. Nazadnje z metlico vmešajte mešanico moke.
  6. Jabolko narežemo na majhne kocke in prav tako vmešamo – ne mešamo preveč.
  7. Polovico zmesi za kolač vlijemo v pekač. Po testu raztresite nekaj kepic karamele. Preostanek zmesi razporedite po modelu.
  8. Kolač postavite v pečico in pecite približno 45-50 minut – preizkusite z nabodalom, da preverite, ali je kolač pečen.
  9. Kolač obrnite na rešetko ali krožnik in odstranite model. Naj se ohladi.
  10. Kolač lepo namažemo z nekaj žlicami karamele in postrežemo.

 

Nasvet! Zraven se odlično prileže kanček sveže stepene smetane.

 

Recept, Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com