Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Borovničeva šarlota z limonino jogurtovo kremo

Borovničeva šarlota z limonino jogurtovo kremo

sestavine

Za rolado:

  • 4 bio jajca
  • 120 g rjavega sladkorja
  • ¼ žličke vanilije, mlete
  • 5 žlic mineralne vode
  • 140 g svetle pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 5-6 žlic Bonne Maman borovničevega džema

 

Za nadev:

  • 350 g kremnega naravnega jogurta
  • 250 g stepene smetane
  • 1 bio limona, sok in lupina
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 ščepec vanilije, mlete
  • 5 listov želatine
  • sveže borovnice

priprava

  1. Pekač obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 200°C (vroč zrak).
  2. Za rolado stepamo cela jajca s sladkorjem in vanilijo, dokler ni penasta, 5 minut. Istočasno vmešajte gazirano vodo.
  3. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Mešanico moke nežno vmešajte v jajčno zmes. Ne mešajte preveč.
  4. Biskvitno zmes razporedimo po pekaču in enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici 11-12 minut do zlato rjave barve.
  5. Medtem potresemo kuhinjsko brisačo ali nov list papirja za peko s finim rjavim sladkorjem. Pečen biskvit takoj vzamemo iz pečice na kuhinjsko brisačo, posuto s sladkorjem.
  6. Zdaj vzemite majhno čisto krpo in jo navlažite. Nato z vlažno krpo nežno “pobrišite” peki papir, dokler ni moker in mehak. Sedaj lahko enostavno odstranite pergamentni papir z biskvita.
  7. Z borovničevo marmelado obilno namažite biskvit in ga previdno zvijte. Pustite, da se popolnoma ohladi.
  8. Za kremo stepemo stepeno smetano. Jogurt zmešamo s sladkorjem, limonino lupinico in limoninim sokom. Želatino namočimo v mrzli vodi za 3-4 minute, jo ožamemo in v posodi segrevamo v 1-2 žlici limoninega soka, dokler se popolnoma ne raztopi. Želatini v posodi dodamo 3 žlice jogurta in premešamo. Nato v preostalo jogurtovo zmes dodamo želatino in premešamo. Na koncu vmešamo še stepeno smetano v jogurtovo kremo. Zmešajte 200 g svežih borovnic.
  9. Okroglo skledo (premera cca 15 cm – lepe kupolaste oblike) obložite s folijo za živila.
  10. Rolado narežite na približno 13-15 rezin. Skledo obložite z rezinami roalde (naj vam ostanejo 3-4 kosi). Napolnimo z jogurtovo kremo. Na vrh položite preostale rezine rolade.
  11. Šarloto postavimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur (najbolje čez noč).
  12. Skledo previdno obrnemo na tortni krožnik in odstranimo folijo. Če želite, okrasite šarloto s svežimi borovnicami in cvetjem.

 

Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com