Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Beljakovinski cmoki z mareličnim džemom in lešnikovim posipom

Beljakovinski cmoki z mareličnim džemom in lešnikovim posipom

sestavine

Cmoki:

  • 60g beljakov
  • 250g zrnatega sira
  • 2 jedilni žlici praženih mletih lešnikov
  • 30g vanilijevih beljakovin (ali sladkor v prahu)
  • 150g pirinega ali pšeničnega zdroba (gris)
  • 1 zvrhana jedilna žlica naravnega lešnikovega/mandljevega masla

 

Polnilo:

 

Posip:

  • 200g praženih mletih lešnikov
  • 4 jedilne žlice kakavovih zrn
  • 1 jedilna žlica vaniljeve arome

priprava

Vse sestavine za cmoke zmešajte v posodi. Dobiti morate kompaktno maso iz katere lahko oblikujete kroglice. Če je masa premokra dodajte še malo zdroba, če je presuha pa malo mleka/vode. Zrna sira bodo ostala cela, kar je v redu. Iz mase oblikujte kroglice, vsaka naj bo velika za 1 jedilno žlico mase. Iz mase nastane približno 15 kroglic/cmokov, nekaj mase vam mora ostati še za prekrivanje džema.

V oblikovano kroglico naredite manjšo jamico in tja nadevajte 1/2 čajne žličke mareličnega džema. Po vrhu marmelade dodajte še malo mase in ponovno nežno oblikujte kroglico. Marelično polnilo popolnoma skrijte v masi.

Ponovite z vsemi cmoki.

Oblikovane cmoke kuhajte v vreli vodi 10-15 minut oz. toliko časa, da so skuhani in kompaktni. Kuhajte samo toliko cmokov naenkrat, da z njimi skoraj prekrijete dno. Vmes pripravite posip – mlete lešnike na hitro popražite na ponvi brez olja, samo toliko da se zlato obarvajo. Odstavite in jih skupaj z vsemi ostalimi sestavinami za posip zmešajte v skodelici.  V posipu povaljajte ravno odcejene, še mokre cmoke in jih popolnoma prekrijte z mešanico lešnikov in kakavovih zrn.

Postrežite z dodatnim džemom in po želji dodatno posujte z drobljencem.

 

Recept: Nina Zorčič