Bonne Maman

Iščete kaj zelo posebnega?

Recepti

Polžki z lešnikovim namazom in hruškami

Polžki z lešnikovim namazom in hruškami

sestavine

Za testo

  • 400 g lahke pirine moke
  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 250 g kuhanega ohlajenega krompirja (mokastega, fino pretlačenega)
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1/3 čajne žličke mlete vanilije
  • 1 dober ščepec soli
  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 80 g zmehčanega masla

 

Za nadev

 

Za glazuro

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1-2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici mleka
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke mlete vanilije

priprava

Testo:

  • Vse sestavine za testo zmešajte v veliki skledi in pregnetite v mehko testo (približno 10 minut s kuhinjskim robotom ali 15 minut ročno).
  • Pokrijte in pustite vzhajati 60–75 minut, dokler se ne podvoji.

 

Nadev in peka:

  • Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini na približno 50 × 40 cm.
  • Premažite z lešnikovo kremo s kakavom
  • Kocke hrušk enakomerno potresite po testu.
  • Testo tesno zvijte po daljši strani in narežite na 12–14 kosov.
  • Velik okrogel pekač (premera 32 cm) namažite z maslom ali obložite s peki papirjem.
  • Polže položite v testo, med njimi pustite nekaj prostora, in pustite vzhajati še 30 minut
  • Polže premažite s stepenim jajcem in malo mleka.
  • Pečico segrejte na 180 °C (zgoraj/spodaj).
  • Pecite 30–35 minut, da postanejo zlato rjavi.

 

Glazura:

  • Z metlico stepamo sladkor v prahu, javorjev sirup, mleko, vanilijo in cimet, dokler zmes ni gladka.
  • Prelijemo čez še tople polžke.

 

Recept: Lena Fuchs